Etsen van bedelaars op ruw metselwerk en intieme plaatjes van Rembrandts vrouwen bij een
17e-eeuwse haard. In het volledig leeggeruimde Westfries Museum in Hoorn zijn meer dan 200 etsen van Rembrandt te bewonderen tijdens ‘Rembrandt, de fotograaf’. Tot en met 3 november staat het museum helemaal in het teken van de etscollectie van verzamelaar Jaap Mulders, aangevuld met het eigentijds, op Rembrandt geïnspireerde werk van Anat Ratzabi en Dennis A-Tjak. Een bijzondere expositie op een unieke locatie: het museum benut de kans om vanwege de vertraagde verbouwing vier maanden lang een Rembrandtmuseum te zijn. westfriesmuseum.nl/rembrandt.
Het Westfries Museum exposeert de grootste collectie Rembrandt-etsen die ooit in Nederland te zien is geweest. Niet alleen wordt Rembrandts meesterlijke techniek belicht, maar ook zijn haast fotografische composities. “Als Rembrandt nu geleefd had, was hij vrijwel zeker een fotograaf geweest”, sprak directeur Ad Geerdink tijdens de opening van ‘Rembrandt, de fotograaf’ op 21 juni, voorafgaand aan de officiële opening door Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits. “Rembrandt had als geen andere kunstenaar uit zijn tijd namelijk oog voor het perfecte plaatje: als een fotograaf avant la lettre.” Er is geen 17e-eeuwse schilder die zoveel etsen heeft gemaakt als Rembrandt van Rijn. Hij maakte er zo’n 300, en deed alles zelf: van schetsen en etsen tot afdrukken. Op de expositie in Hoorn zijn meer dan 200 Rembrandt-etsen te bewonderen, plus etsen van verwante kunstenaars. En daarin toont Rembrandt inderdaad zijn fotografische talent. Zijn zelfportretten, ruim 20 stuks, zijn in feite selfies. En net als Ed van der Elsken in de jaren ’60 van de vorige eeuw, legde Rembrandt het Amsterdam van zijn tijd vast – zoals in zijn portretten van bedelaars en bekende Amsterdammers, en in zijn landschappen rondom de stad.
Meesterwerken
In de leeggeruimde museumkamers van het Westfries Museum komen de etsen op een wonderlijke manier tot hun recht. De ruwe muren die zichtbaar werden na het weghalen van de betimmeringen passen goed bij de bedelaars. Op de metershoge muren van de voormalige Schutterijzaal hangen paarse panelen: een bijna kerkelijke omlijsting voor de etsen met het thema religie. “We hebben van de nood een deugd gemaakt,” aldus Ad Geerdink. “Nu het museum langer leegstaat vanwege de niet geslaagde aanbesteding, kunnen we weer doen waar we goed in zijn en ruimte bieden aan vrijwel de complete verzameling van Jaap Mulders. Een unieke kans om de grootste collectie Rembrandt-etsen aan het publiek te tonen. Goed voor het museum én goed voor de stad.” Een ding wordt in de expositie zeker duidelijk. Rembrandts etsen zijn kunstwerken op de vierkante centimeter. Van groot tot superklein: ook in zijn etswerk toont Rembrandt zich Nederlands grootste kunstenaar. In de speciaal door het museum gemaakte app wordt dieper ingegaan op de verhalen achter deze kunstwerken, door middel van tekst, video’s met uitleg van verzamelaar Jaap Mulders en beeldmateriaal dat uitvergroot kan worden. In elke willekeurige taal gratis te downloaden in het museum. Maar museummedewerkers bieden ook flitsrondleidingen aan (korte rondleidingen waar spontaan aangesloten kan worden) en er is een podcastserie voor thuis van The Dutch Historian – voor wie nog verder de diepte in wil met Rembrandt.
Rembrandt-selfie
Voor jong en oud is er ook veel te doen in het museum zelf. Van de Rembrandt-selfie photobooth tot het kraken van de code op de Zolder van Rembrandt. Er is een Beestenbende-tour voor de allerkleinsten en in het etsatelier kan jong en oud zelf leren etsen. Er staat zelfs een chocoladeworkshop op het programma waar men een Rembrandt-sculptuur in chocolade leert maken. De expositie wordt aangevuld met foto’s en bronzen beeldhouwwerken, geheel in Rembrandt-stijl. Op de bovenverdieping hangen door Rembrandt geïnspireerde bloemportretten en stillevens van fotograaf Dennis A-Tjak. En door de hele expositie heen zijn prachtige bronzen te bewonderen die beeldhouwster Anat Ratzabi maakte naar aanleiding van Rembrandts etsen. Rembrandt, de fotograaf, Westfries Museum, Roode Steen 1 in Hoorn. T/m 3 november. Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Tickets á € 12,50: westfriesmuseum.nl/rembrandt. Jeugd tot 16 jaar gratis. Gratis voor Museumkaarthouders, VriendenLoterij VIP-kaarthouders, Vrienden van het Westfries Museum en Leden Vereniging Rembrandt. Met de klas gratis naar de expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’, met aanvullende workshop?
Neem dan contact op met educatie@wfm.nl. De expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’ wordt mede mogelijk gemaakt door Imming Logistics Fine Art.